Jämför Mikrolån & Weblån

Allt om web lån, smslån, mikrolån och mobillån direkt online

Låna via privatlån? Vi jämför alternativen!

Behöver du låna från 20 000 till 450 000 kronor för att köpa en bil, bygga om hemma, köpa en skoter eller motorcykel? Vi listar olika banker där du kan hitta lånet du behöver. Vi listar räntor och villkor så att det ska bli enklare att välja en långivare som passar dig. Att låna via privatlån eller blancolån innebär att du inte behöver någon säkerhet för lånet.

De bästa privatlånen i Sverige från bra banker

Lista med bra privatlån med bra villkor, låg ränta  och inga konstiga avgifter. Vi listar de bästa alternativen när du letar efter ett lån. Se den viktigaste informationen om vad bankerna har att erbjuda.

Vad är ett privatlån för typ av lån?

Ett privatlån är ett lån mellan 10000 – 500000 kr och man lånar pengarna i 1-12 år och under tiden betalar man ränta på lånet. Lånetypen kallas ofta blancolån vilket betyder att man lånar utan säkerhet. Att låna utan säkerhet innebär att man inte behöver pantsätta det man ska använda pengarna till eller sätta något annat i säkerhet. Om man t.ex. köper en bil för de pengarna man lånar så kan inte banken ta bilen som säkerhet om man skulle få problem att betala tillbaka lånet. Endast om ärendet går till kronofogden kan de ta bilen som betalning för lånet. När man tar en lån för att köpa ett hus eller en lägenhet så sätter man fastigheten som säkerhet vilket innebär att banken kan ta huset om man skulle få problem med amorteringen på lånet. Att man lånar utan säkerhet är dock ingen man behöver oroa sig för utan det är ganska vanligt när man lånar den typen av summor. Ett privatlån fungerar precis på samma sätt som när man tar ett billån hos en bilhandlare.

Finns det risker med att ta ett privatlån?

Risken är att man inte kommer att ha råd att betala tillbaka eller amortera på lånet. Då kan fort hamna i ekonomiska bekymmer som kan leda till mer problem och slutändan att man måste gå i personlig konkurs och få skuldsanering. Men har man gått igenom sin ekonomi innan man lånar och gjort en budget och kalkyl så är riskerna små. Det är viktigt att man ha god koll på sin ekonomi och vet vilka marginaler man har om något skulle hända som att man t.ex. förlorar sitt jobb. Se till ha marginaler och planera för det värsta som kan hända. Det känns alltid tryggare om man har koll på sin finansiella situation och att man vet hur man ska hantera plötsliga förändringar i sin privatekonomi. Om man blir arbetslös måste man ändå har en ekonomi som klarar av amorteringar och räntebetalningar. Alternativt använder man pengarna som man lånar för att köpa något som går att avyttra vid förändringar. En bil, husvagn, motorcykel eller snöskoter går alltid att sälja så att man kan få tillbaka pengar som kan användas för att betala lånet. Ett privatlån bör inte användas för löpande konsumtion av slit och släng varor utan bör endast användas till saker som har ett mer bestående värde eller ökar värde på något som man redan äger som t.ex. en lägenhet.